Raskere nyheter

21 sep 2019
by maja
Comments are closed

Det er godt kjent at nyheter har forflyttet seg fra trykk på papir til skjerm siden begynnelsen av 2000-tallet. Dette har forandret folks lesevaner på mange måter. Vi leser andre nyheter enn før, og ser etter en større variasjon av kilder. Siden vi ikke lenger trenger og kjøpe de forskjellige avisene og tidsskriftene, er det vanligere enn før å få informasjon fra et mye større utvalg av mediehus, både kommersielle og ikke-kommersielle. Sosiale medier er også en bidragsyter til den store bredden av nyheter og informasjon om hendelser i verden fra, og ikke minst meningsytringer. Denne store omveltningen av tilgang på informasjon har sine fordeler og ulemper.

Nyheter på mobiltelefon

Takket være vår nesten konstante tilgang på Internett gjennom trådløse nettverk både hjemme, på jobb og ellers kan vi alltid lese nyheter i ledige øyeblikk. Siden smarttelefonens ankomst på markedet og dens nyere tilgjengelighet gjennom lavere priser kan vi også være på nett når vi er ute gjennom den utbredte dekningen av 4G. På mange måter er dette svært positivt, spesielt i sammenheng med sosiale medier. Gjennom disse to faktorene blir meningsytringer og nyheter raskere spredt, og selv lesere som ikke vanligvis er interesserte i nyheter og samfunn blir presentert med mange saker gjennom venners deling på sosiale medier.

Lettere tilgang på internasjonale hendelser

Såkalte virale videoer som omhandler politiske saker og viktige hendelser i verden blir synlige for oss gjennom store plattformer som Facebook, Youtube, Twitter og nå i det siste også Instagram. I tillegg viser plattformenes algorytmer oss det som på engelsk kalles trending topics , altså tema som har stor popularitet på nett. Mange vil si at det er takket være slike plattformer at vi raskt får nyheter om store hendelser som skogbrannene i Amazonas og protester verden over. Det er spesielt demokratiske bevegelser som raskt får internasjonal støtte gjennom en lettere tilgang på nyheter for verdenssamfunnet.

Apper og notifikasjoner

Gjennom dette er det mye lettere enn før for den gjennomsnittlige borger og være oppdatert på politiske saker og diskusjoner, både i Norge og i utlandet. Med dette har smarttelefon blitt et viktig verktøy til å øke innbyggernes deltakelse i viktige debatter som omhandler samfunn og politikk, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Hvis man bruker telefonen riktig kan man få tilgang på viktig informasjon som er av interesse for den enkelte. Vi kan laste ned applikasjoner til mobilen slik at vi får øyeblikkelig beskjed når noe skjer innenfor vårt interessefelt. Med riktig tilbehør til mobiltelefon kan vi høre på podkaster og radioprogrammer, og få beskjed gjennom notifikasjoner når nye artikler og kronikker blir publisert. De aller fleste aviser lar leserne velge en rekke kategorier og tema i appene som vi ønsker og få melding om når noe skjer.

Moss-dagblad.no © 2025
PandoraBox