Slik unngår du nettbanksvindel

05 des 2018
by maja
Comments are closed

De fleste norske kunder er brukere av nettbank, og det er også brukerne som regnes som det svakeste leddet. Det betyr at når noen er ute etter å svindle, så slår de til mot oss brukere og ikke mot banken som de regner med har større sikkerhetsanordninger på plass enn oss vanlige folk.

Dette kan du gjøre

Det finnes heldigvis enkelte ting du kan gjøre selv for å unngå nettbanksvindel. Det første av disse tiltakene er å sørge for at du har installert virusprogrammer. Dette er programmer som leter etter, finner og stopper virus fra å angripe pc-en din. Det neste du bør gjøre er å sørge for at du

bruker aller siste versjon av, slik at svakheter i gamle versjoner ikke kan utnyttes.

Det finnes en annen ting brukerne også må bli flinkere til, og det er rett og slett å ikke åpne alle e-poster vi får. Det er nemlig den måten vi oftest blir lurt på. Vi åpner e-poster vi tror er fra banken eller andre seriøse firmaer eller organisasjoner, og tar oss ikke tid til å sjekke om disse e-postene kanskje er falske. I disse e-postene finnes det også gjerne en lenke de vil at du skal klikke på. Denne fører deg inn på en falsk side og dermed er svindelen i full gang.

Vær kritisk til e-poster, ikke klikk på lenker og kontakt banken om du er usikker på om det du har fått kommer fra dem eller ikke.

Oppsummering:

  •         Ha oppdatert antivirusprogram og brannmur.
  •         Oppdater programvaren på PC-en.
  •         Ikke åpne vedlegg eller klikk på lenker fra ukjente avsendere.

Husk også at sikre sider har https med i adressefeltet. Hengelåssymbolet i samme felt viser også at siden er sikker.

Bruk BankID for sikker innlogging og signering

Hos de fleste banker må du bruke BankID for å logge deg inn, og deretter må du signere for betaling av regninger eller overføring av penger til annen konto med samme BankID. Dette er veldig smart, for dette gir deg en svært god sikkerhet. En BankID består av ditt fødselsnummer, et passord du velger og som du ikke bør gi videre til noen andre, og en kodebrikke, sikkerhetskort eller koder på SMS. Det er dermed svært lite sannsynlig at noen utenforstående skal få tak i alle elementene og klare å signere som deg.

Husk at du må oppbevare kodebrikken eller sikkerhetskortet på et trygt sted. Passordet ditt bør være enkelt nok til at du husker det, men ikke noe andre kan gjette seg til. I tillegg bør du ikke ha det nedskrevet noe sted.

Signering av lån med BankID

Å ta opp et lån er en alvorlig sak og vi har alle hørt og lest historiene om de som har opplevd at noen har tatt opp lån i deres navn. Igjen er BankID en kjekk sak. Ikke bare sørger den for at hele låneprosessen går litt raskere, i og med at du ikke trenger å vente på postgangen eller bestille tid for personlig oppmøte i banken. Den sørger også for at både du og banken vet at det er du som signerer for lånet.

De aller fleste banker i dag tilbyr deg at du kan signere for et lånetilbud med din BankID. Les mer her om hvilke banker som har de beste rentetilbudene og vilkårene.

Liten oppsummering

Det er altså viktig å være føre var når du bruker nettbank. Sørg for å bruke et antivirusprogram, og vær kritisk til e-poster med eller uten lenker. Ikke gi fra deg passord, pinkoder og kodebrikker og signer trygt og sikkert med BankID. Oppdager du merkelige transaksjoner på kontoen eller synes du nettsiden til banken ser rar ut, så kontakt banken din med en eneste gang. Det lønner seg alltid!

Moss-dagblad.no © 2019