Holde seg trygg på nettet

10 des 2017
by maja
Comments are closed

Internett er blitt stedet for alt fra å kommunisere privat og på jobb, til å innhente informasjon og handle. Vi bruker banktjenester, kan lese legejournalen vår og sjekke selvangivelsen. «Alt» skjer på nett for tiden. Jo mer man benytter nettet, desto mer oppmerksom når det gjelder trygghet på internett bør være regelen. Det spiller ingen rolle om det er snakk om mobil, nettbrett eller en PC, sikkerheten bør stå i høysetet. De aller fleste installerer et virusprogram og tenker at nå er man trygg. Dessverre er virus kun en av de tingene som kan skape problemer. Vi ser stadig vekk en rekke forsøk på å lure folk for penger eller privat informasjon. Dessverre er det altfor mange som lar seg lure, selv større bedrifter har gått på limpinnen. De siste årene har man også sett en økning av hackere som rett og slett tar informasjon på nettverk som gissel, og mot en viss pengesum låses informasjonen opp.

Våken på nett

Mange av svindelforsøkene på nett ser legale ut ved første øyekast. Det kan være en mail fra banken din, telefonselskapet eller en falsk faktura. I slike tilfeller blir man oftest bedt om å klikke seg videre via en link, blant annet for å oppgradere bankinformasjon. Når man så gjør dette sitter svindlerne med den informasjonen de trenger til for eksempel å tømme bankkontoer. Vil man unngå å bli lurt bør regler for sikkerhet på internett følges. Det første en skal huske på er at banker aldri sender mail til kunder og ber om personlig informasjon. Eventuell informasjon fra banken vil man finne i nettbanken når man logger på. Sosiale medier er også en benyttet metode for å få tilgang til informasjon på nettbrett eller laptop. Det kan for eksempel være en link fra ukjente som ramler inn i meldingsboksen på Facebook. Åpne derfor aldri linker som virker mistenkelige. Netthandel er også et av triksene for nettsvindel. Det finnes en rekke nettbutikker som er falske, hvor målet er å få tak i kortinformasjon. Sjekk derfor nettsiden godt før kortinformasjonen legges inn.

Bruk sunn fornuft

Til tross for mange svindelforsøk og falske sider finnes en mengde trygge nettsteder. Nettsteder, som Fritidsfabrikken.no m.fl, benytter ofte topp sikkerhet for betaling. Det kan sjekkes via adresselinjen til nettstedet. Eventuelt kan man søke på nett for eventuelle anbefalinger for trygge sider. En annen ting en bør være våken for er barns sikkerhet på nett. Har man unge som benytter nettet, bør de læres opp til sikkert nettbruk. Det er et økende antall saker hvor voksne har lurt barn og unge til å gjøre ting de ikke bør på nett, samt avtalt møter. Når det er sagt, også voksne lar seg lure av falske romantiske løfter og meldinger på nettet, for deretter å gi fra seg store og små pengesummer. Bruk tid på å lære nettvett, både for store og små. Oppdater egen kunnskap like ofte som man oppdaterer virusprogrammet. Holder man på en viss nettstandard og bruker sunn fornuft, unngår man de aller fleste problemer på nett.

Moss-dagblad.no © 2019